İSTANBUL / GÜNGÖREN - Güngören Mesleki Eğitim Merkezi

Öğrenci Kayıt İşlemleri

Merkezimize kaydolmak isteyen çırak öğrencilerin öncelikle 8 yıllık ilköğretim okulu mezunu olması ve kapsamda bulunan meslek dallarından birinde çalışacak/çalışıyor olması gerekmektedir. Ayrıca; çalıştığı işyeri vergiye kayıtlı olmalı ve kendi bünyesinde en az bir tane Usta Öğreticisi bulunmalıdır. Bu şartlara uygun öğrenciler merkezimize kaydolabilirler. Kayıt için merkezimizden alınacak İşletmelerde Mesleki Eğitim / Staj Sözleşmesi (3 adet) doldurur. Öğrencinin kendisi, velisi ve işyeri sahibinin sözleşmeleri imzalaması gerekmektedir. Bu sözleşme, kayıtta istenilen diğer evraklar ile birlikte ilgili müdür yardımcısına getirilerek kayıt yapılmaktadır. Daha sonra sözleşmeleri merkez müdürü onayladıktan sonra merkezimiz tarafından biri çırak öğrenciye, biri işyerine verilecektir. Bir sözleşme de merkezimizde çırak öğrencinin dosyasında kalacaktır. Çırak öğrenciler, teorik ders görmek üzere öğrenim süresince haftanın bir günü merkezimize gelecek, diğer günler iş yerlerinde pratik eğitim göreceklerdir. Eğitim-Öğretim tam gündür. Kayıt yaptıran çırak öğrenciler, eğitim-öğretim süresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olmaktadır ve primleri devlet tarafından ödenmektedir.

ÖNEMLİ: Çıraklık eğitimi isteğe bağlı değil, zorunlu bir eğitimdir. İşveren, yanında çalışan çırak öğrencilerin sigorta primlerini ayrıca kendileri de ödeseler bile çırak öğrencileri Mesleki Eğitim Merkezine göndermek zorundadır.

Kayıtta İstenilen Evraklar:

v  Öğrenim Belgesi ve fotokopisi.

v  T.C. Kimlik Kartı fotokopisi.

v  Sağlık raporu.

v  İşletmelerde Mesleki Eğitim / Staj Sözleşmesi (3 nüsha merkezimizden verilecek).

v  Biyometrik fotoğraf (1 adet).

v  Sigorta İşe Giriş Bildirgesinin SGK sistemine girişi (merkezimizden).

v  18 yaşından büyük erkek öğrenciler için Askerlik Durum Belgesi.

v  İş yerinde eğitimden sorumlu kişinin Ustalık veya ilgili meslekten mezuniyet belgesi ve Usta Öğreticilik Belgesi

Çırak Öğrenciyi Merkezimize Kaydettirmenin İşverene Sağladığı Kolaylıklar

v  Öğrencinin sosyal güvencesi S.G.K. Primleri Devlet tarafından ödenir.

v  Öğrenciler işçi sayısına dâhil edilmez.

v  Devletin işverene sağladığı çeşitli teşviklerden yararlanır.

Merkezimize Kaydolmanın Çırak Öğrenciye Sağladığı İmkânlar

v  Sigortadan yararlanır (Her türlü tedavi sağlık kuruluşunda yapılacaktır).

v  Mesleki ve teknik bilgileri kazanır.

v  Öğrencilik haklarından yararlanır. (İndirimli Seyahat Kartı, Askerlik Tecili vb)

v  Yetki ehliyeti devlet adına tescil edilmiş olur.

v  Güncel teknolojik gelişmeleri merkezimiz imkânlarıyla takip eder.

v  Yetkili Servislik almada katkı sağlar.

v  Uluslararası alanda mesleğini tescil ve ifade hakkı sağlar.

Mesleki Eğitimin Amacı Nedir?

v  Çıraklık yaşında olup örgün eğitim sistemi dışında bulunan gençlere temel mesleki eğitim vermek.

v  Çıraklık sistemine girecek gençlerin uygun meslek seçimine rehberlik yapmak.

v  İş hayatı içinde bulunan gençleri eğitim süresince sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak.

v  Ülke genelinde çeşitli mesleklerde kalfalık ve ustalık standartlarını belirlemek.

v  İşyerlerinde öğrenilemeyen iş ve işlemleri ders araç ve gereçleriyle zenginleştirilmiş laboratuvar ve atölyelerde öğretmek.

v  "USTA ÖĞRETİCİLİK" kursları açarak ustaların gelişimine katkı sağlamak.

v  İş hayatında çalışma disiplinini sağlamak.

v  Diğer eğitim kurumlarıyla iş birliği yaparak mesleki eğitimin belirli bir düzene bağlanmasına katkı sağlamak.

v  Yapılan işlerin teknolojisinin kalitesinin ve veriminin yükselmesini sağlamak.

Yayın: 16.04.2024 - Güncelleme: 16.04.2024 12:11 - Görüntülenme: 104