KALFALIK BELGESİ NASIL ALINIR?

1.  Merkezimizin "Mesleki Eğitim Programı" ve "Mesleki Eğitim Programı + Diploma Programı" öğrencilerinden 11. Sınıf sonunda hiçbir dersten sorumluluğu olmamak kaydıyla doğrudan Kalfalık Belgesi alarak 12. sınıfa geçiş yaparlar.

2.  Merkezimiz öğrencisi olmayanlar ise aşağıdaki şartlarda Kalfalık Belgesi alabilirler.

Belge talep edilen meslek/alan/dalı üzerinden olmak şartıyla SGK veya BAĞ-KUR'lu çalışmış olanlar ve en az 1 gün prim ödemesi yapmış olduklarını belgeleyenler. (SGK prim cetvelinde meslek kodu yazılı primler dikkate alınır. Prim cetvelinde meslek kodu yazılı değilse prim ödemesi yapmış olan kurum/kişinin hangi meslek/alan/dalda çalıştığını merkezimizden alacakları Ek-1 belgesiyle onaylaması gerekir. (BAĞ-KUR primi (4/b) ödeyenler aynı zamanda vergi mükellefi olduğunu bağlı bulunduğu vergi dairesinden alacakları resmi belge ile kanıtlamak zorundadırlar.)

Not: 18 yaş öncesi tüm prim ödemeleri dikkate alınmaz.

Aşağıdaki belgelerden herhangi birine sahip olanlar belgelerinde belirtilen Meslek/Alan/Dalından Kalfalık Belgesi alabilmek için Merkezimize müracaat edebilirler.

v  22 yaş üzerinde olup, İlköğretim/Ortaokul mezunu veya 1996-1997 öğretim yılı öncesi İlkokul mezunu olanlar.

v  Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği ile açılmış bir kursu bitirmiş ve kurs belgesi almış olanlar.

v  Askerlik sırasında kurs belgesi almış olanlar.

v  Mahkûmiyet esnasında kurs belgesi almış olanlar.

v  Mesleki ve Teknik Eğitim-Öğretim Okulları ile Mesleki Eğitim Merkezleri ara sınıflarından ayrılmış olanlar.

v  MYK tarafından akredite edilmiş Mesleki Yeterlilik Kurumlarından mesleki yeterlilik belgesi almış olanlar.

v  Meslek/alan/dal Mesleki Eğitim kapsamına alınmadan önce, Esnaf ve Sanatkârlar Dernekleri veya Odaları tarafından verilmiş Kalfalık Belgesi almış olanlar. (Belgeyi veren dernek veya oda tarafından yazılı olarak doğrulanmalı)

Not: Belgede yazılı meslek/alan/dal Mesleki Eğitim kapsamına alınmış olmalıdır.

Kalfalık Belgesi İçin Denklik İşlemleri ve Belgelendirme Sınavına Başvuruda Bulunabilmek İçin Gerekli Belgeler

1.       Öğrenim Belgesinin aslı ve 1 adet fotokopisi

2.       Nüfus cüzdanı/T.C. Kimlik Kartı aslı ve 1 adet fotokopisi

3.       1 adet biyometrik fotoğraf

4.       Başvuruya esas aşağıdaki resmi evraklar:

v  SGK'dan alınmış prim dökümü ve iş yeri unvan listesi

v  BAĞ-KUR hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi

v  MEB onaylı kurs belgeleri

v  MYK tarafından verilmiş yeterlilik belgeleri

v  Fiili askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde alınmış mesleki eğitim veya çalışmaya ilişkin belgeler

v  Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullardan veya Mesleki Eğitim Merkezlerinde alınmış eğitimle ilgili belgeler.

v  Üçüncü sınıf Elektrik Tesisatçılığı Yetki Belgesi

v  Esnaf ve sanatkârlar dernek veya odalarından alınmış Kalfalık Belgesi (Bu belge, belgeyi veren dernek veya oda tarafından yazılı olarak doğrulanması gerekmektedir.)

Not: Belge türü olan evrakların asılları işlem yapıldıktan sonra başvuru sahiplerine geri verilecektir.

Kalfalık ve Ustalık Belgesi Alabilmek İçin Başvuruda Bulunma Zamanları

Kalfalık ve Ustalık Belgesi başvuruları resmi çalışma gün ve saatleri içerisinde olmak şartı ile 2 ayda 1 olmak üzere yılda 6 dönem yapılmaktadır.

v  Şubat Dönemi sınavları için: Aralık ayı içerisinde

v  Nisan Dönemi sınavları için: Şubat ayı içerisinde