USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR?

1.  Merkezimizin "Mesleki Eğitim Programı" ve "Mesleki Eğitim Programı + Diploma Programı" öğrencilerinden 12. sınıf sonunda hiçbir dersten sorumluluğu olmayanlar doğrudan Ustalık Belgesi alarak merkezimizden mezun olurlar.

2.  Merkezimiz öğrencisi olmayanlar ise aşağıdaki şartlarda Ustalık Belgesi alabilirler;

a) Meslek Lisesi haricindeki herhangi bir liseden mezun olanlar 27 hafta süresince mesleki eğitimin verilmesi için uygunluğa sahip bir işletmede İşletmelerde Beceri Eğitimi aldıktan sonra Merkezimizde girecekleri Beceri Sınavında başarılı olmaları halinde, işletmenin kayıtlı olduğu meslek/alan/dal üzerinden Ustalık Belgesi alabilirler.

b) Belge talep edilen meslek/alan/dalı üzerinden olmak şartı ile toplam en az 5 yıl SGK/BAĞ-KUR prim ödeme yaptığını belgeleyenler öncelikle kalfalık sınavlarında başarılı olup 2 ay sonraki ustalık sınavlarında da başarılı olarak. (SGK prim cetvelinde meslek kodu yazılı primler dikkate alınır. Prim cetvelinde meslek kodu yazılı değilse prim ödemesi yapmış olan kurum/kişinin hangi meslek/alan/dalda çalıştığını Ek-1 belgesiyle onaylaması gerekir. (BAĞ-KUR primi (4/b) ödeyenler aynı zamanda vergi mükellefi olduğunu bağlı bulunduğu vergi dairesinden alacakları resmi belge ile kanıtlamak zorundadırlar.)

Not: 18 yaş öncesi tüm prim ödemeleri dikkate alınmaz.

Aşağıdaki belgelerden herhangi birine sahip olanlar belgelerinde belirtilen Meslek/Alan/Dalından Ustalık Belgesi alabilmek için Merkezimize müracaat edebilirler.

v  22 yaş üzerinde olup, İlköğretim/Ortaokul mezunu veya 1996-1997 öğretim yılı öncesi İlkokul mezunu olup daha önce Kalfalık Belgesi almış olanlar.

v  3 yıllık Meslek Lisesi mezunu olanlar.

v  Mesleki Yeterlilik Kurumlarından alınmış dördüncü seviye veya üzeri yeterlilik belgesi olanlar.

v  Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı dördüncü seviye kurs belgesi olanlar.

v  Mesleki Açıköğretim Liselerinde yüz yüze eğitimini tamamlamış olanlar.

v  Birinci, ikinci sınıf Elektrik Tesisatçı Yetki Belgesi olanlar.

v  Meslek/alan/dal Mesleki Eğitim kapsamına alınmadan önce, Esnaf ve Sanatkârlar Dernekleri veya odaları tarafından verilmiş Ustalık Belgesi almış olanlar. (Belgeyi veren dernek veya oda tarafından yazılı olarak doğrulanmalı)

Not: Müracaata esas belgede yazılı meslek/dalı Mesleki Eğitim kapsamına alınmış meslek/dal olması şarttır. Ustalık müracaatında 5 yıllık SGK prim ödemesi hesabından, mesleki ve teknik eğitim veren okullar ile mesleki eğitim merkezlerinde alınmış olan her bir dönemlik eğitim altı ay SGK prim ödemesine denk kabul edilerek 5 yıllık SGK priminden düşülür.

Ustalık Belgesi İçin Denklik İşlemleri ve Belgelendirme Sınavına Başvuruda Bulunabilmek İçin Gerekli Belgeler

1.       Öğrenim Belgesinin aslı ve 1 adet fotokopisi

2.       Kalfalık Belgesinin aslı ve 1 adet fotokopisi

3.       Nüfus cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi

4.       1 adet biyometrik fotoğraf

5.       Başvuruya esas aşağıdaki resmi evraklar:

v  SGK dan alınmış prim dökümü, iş yeri unvan listesi

v  BAĞ-KUR hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi

v  Mesleki Açıköğretim Lisesi yüz yüze eğitiminin tamamlama belgesi

v  MEB onaylı dördüncü seviye kurs belgeleri

v  MYK tarafından verilmiş dördüncü seviye yeterlilik belgeleri

v  3 yıllık Meslek Lisesi Diploması

v  Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullardan veya Mesleki Eğitim Merkezlerinde alınmış eğitimle ilgili belgeler.

Not: Belge türü olan evrakların asılları işlem yapıldıktan sonra başvuru sahiplerine geri verilecektir.

Kalfalık ve Ustalık Belgesi Alabilmek İçin Başvuruda Bulunma Zamanları

Kalfalık ve Ustalık Belgesi başvuruları resmi çalışma gün ve saatleri içerisinde olmak şartı ile 2 ayda 1 olmak üzere yılda 6 dönem yapılmaktadır.

v  Şubat Dönemi sınavları için: Aralık ayı içerisinde

v  Nisan Dönemi sınavları için: Şubat ayı içerisinde